Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  Exercicis en les extremitats inferiors per a millorar l’artrosi
Exercicis en les extremitats inferiors per a millorar l'artrosi

Exercicis en les extremitats inferiors per a millorar l’artrosi

En algunes ocasions hem parlat sobre què és l’artrosi i algunes tècniques per tractar-la. Avui continuem parlant d’aquesta patologia, però ho farem per aprofundir en els exercicis en les extremitats inferiors per a millorar l’artrosi.

 

Artrosi i exercici

La pràctica d’exercici regular i regulat i tenir artrosi són dos fets que han d’anar de la mà. L’activitat física s’ha de fer de manera suau i supervisada per evitar una sobrecàrrega de les articulacions.

Quan es faci esport és molt important fer una preparació prèvia per eliminar el sobrepès corporal, evitar carregar pesos i evitar moviments i postures forçades o mantingudes, com per exemple, estar dret amb la mateixa postura durant molta estona.

Així doncs, l’exercici ha de ser moderat i en descàrrega. Es recomana fer exercici diàriament durant uns 20 o 30 minuts. I es poden fer asseguts o estirats.

L’objectiu d’aquesta pràctica és el de mantenir el moviment en l’articulació i enfortir els músculs. Però cal recordar que si un exercici provoca dolor, és millor NO fer-lo i aturar la pràctica.

 

Exercicis en les extremitats inferiors per a millorar l’artrosi

A continuació, per fer l’explicació més entenedora, pautarem uns exercicis per fer en sedestació aconsellats per artrosis en extremitats inferiors.

Amb aquestes pautes treballarem turmells, genolls i malucs.

Partirem d’una posició inicial asseguts a la cadira, amb els peus tocant a terra i l’esquena recta recolzada al respatller de la cadira. Farem el següent:

  1. Taló-punta. Els peus recolzats a terra i marquem taló i després punta.
  2. Aixecar alternativament els genolls enlaire, 10 vegades cada cama.
  3. Estirar la cama enlaire i mantenir el genoll en extensió 5 segons. Repetir l’acció 10 vegades cada cama.
  4. Separar i ajuntar genolls.
  5. Mantenir la cama estirada i amb aquesta posició separar i ajuntar la cama del centre. Repetir aquesta acció 10 vegades a cada cama.

Cada exercici el repetirem 10 vegades i progressivament anirem augmentant el nombre de repeticions.

A part d’aquests exercicis és recomanable caminar sovint. S’ha de caminar per terres rectes i regulars, evitant els terrenys irregulars. S’ha de caminar amb calçat adequat, que s’ajusti bé al peu i que la sola no sigui massa dura. I, també, en alguns casos també es recomana l’ús de la bicicleta estàtica sempre que no provoqui dolor als genolls.

 

Pautes personalitzades

Malgrat tot, aquests són uns consells generals que s’apliquen en la majoria dels casos, però també volem esmentar que a mesura que es poden en pràctica s’adapten a casa resident. No tothom pot seguir les mateixes pautes i això és el que fem nosaltres. A través d’un anàlisi previ de l’estat de salut de cada pacient adaptem i adeqüem els exercicis a realitzar.

El nostre equip del servei d’infermeria s’encarrega de fer les avaluacions i les pautes d’activitat física.

Deixa un comentari