Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  Falta d’oxigen en la gent gran: Principals causes, símptomes i tractament
Falta d'oxigen en la gent gran: Principals causes, símptomes i tractament

Falta d’oxigen en la gent gran: Principals causes, símptomes i tractament

La falta d’oxigen en la gent gran és una problemàtica que cal tractar-la des d’un primer moment.

Respirar és una necessitat vital de l’ésser viu que consisteix a captar l’oxigen (O2), element indispensable per a la vida cel·lular, i expulsar el diòxid de carboni (CO2) produït per la combustió cel·lular.

És un procés conscient i inconscient alhora. La respiració inclou tot el conjunt de mecanismes a través dels quals l’organisme utilitza l’oxigen i es desfà del seu gas carbònic.

La manca d’oxigen, coneguda com a hipòxia, consisteix en la disminució de la quantitat d’oxigen requerit pels teixits de tot el cos. La manca d’oxigen a la sang, anomenada hipoxèmia, és una condició greu que pot provocar lesions importants en els teixits i, com a conseqüència, causar major risc de mort.

El cervell és l’òrgan més perjudicat quan passa aquesta situació, ja que les seves cèl·lules poden morir per la falta d’oxigen. Per aquesta raó, sempre que s’identifiquin signes de manca d’oxigen com a falta d’aire, confusió, marejos, desmais o dits morats, és important fer una valoració mèdica.

Per identificar la manca d’oxigen, identifiquem els signes a través d’examen físic i coma prova no invasiva tenim pulsioxímetres, serveixen per llegir el ritme cardíac i mesurar el percentatge d’oxigen a la sang, ens informa de si una situació respiratòria no va bé i administrem oxigen mitjançant ulleres nasals o mascareta.

 

Conseqüències de la falta d’oxigen

La manca d’oxigen a la sang, i per tant, en els teixits, poden tenir diferents causes que inclouen:

  1. Altitud
  2. Malalties pulmonars

Alteracions en els pulmons provocades per malalties com asma, emfisema, pneumònia o edema agut de pulmó, per exemple, dificulten l’entrada d’oxigen a través de les membranes pulmonars per a la circulació sanguínia, reduint la quantitat d’oxigen en l’organisme.

També hi ha altres tipus de situacions que impedeixen la respiració, com malalties neurològiques o un estat de coma, en les quals els pulmons no aconsegueixen exercir la seva funció correctament.

  1. Alteracions en la sang

L’anèmia és provocada per la manca de ferro o vitamines, sagnats o malalties genètiques com l’anèmia falciforme, per exemple, causant la falta d’oxigen en el cos, fins i tot si la respiració està funcionant correctament.

Fem seguiment a través d’analítiques anuals i si precisen alguna de més també en fem.

  1. Mala circulació sanguínia

En aquesta situació, la quantitat d’oxigen a la sang és suficient, però, aquesta no aconsegueix arribar als teixits del cos gràcies a una obstrucció. Com ocorre durant un infart o quan la circulació en el torrent sanguini és feble, provocada per una insuficiència cardíaca, per exemple.

  1. Intoxicació
  2. Causes psicològiques

Hi ha persones que presenten certs trastorns psicològics. I quan es troben en situacions d’estrès utilitzen una major quantitat d’oxigen, el que porta com a conseqüència l’aparició de signes i símptomes com la falta d’aire, palpitacions i confusió.

  1. Clima

 

Símptomes que indiquen falta d’oxigen a la sang

Els principals símptomes de la falta d’oxigen en la gent gran són la manca d’aire,  accelerada, palpitacions, irritació, marejos, sudoració excessiva, confusió, somnolència, desmais, cianosi (que s’identifica perquè les puntes dels dits i dels llavis es tornen morades).

 

Què tenim a la Residència per tractar-ho?

Un dels serveis que oferim al Sagrat Cor és el d’infermeria. La teràpia amb oxigen és un tractament que li lliura oxigen addicional per respirar. També s’anomena oxigen suplementari. Només el professional de la salut ho pot prescriure. Algunes persones només la necessiten per un curt període de temps. Altres necessiten oxigenoteràpia a llarg termini.

Hi ha diferents tipus de dispositius que poden proporcionar oxigen. Els que nosaltres tenim són  concentradors d’oxigen. És un dispositiu que proporciona oxigenoteràpia als pacients en concentracions substancialment més altes que les de l’aire ambient i manté estable el nivell d’oxigen a la sang. Ho administrem a través d’ulleres nasals que consisteixen en uns tubs plàstics flexibles que s’adapten a les fosses nasals i que es mantenen sobre els pavellons auriculars.

Avantatges de les ulleres nasals: fàcil d’usar i en general molt ben tolerat.

Permet parlar, menjar, dormir i expectorar sense interrompre l’aportació d’O2.

Deixa un comentari