Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  Hàbits saludables per a l’envelliment actiu i l’apoderament dels majors
Hàbits saludables per a l'envelliment actiu i l'apoderament dels majors

Hàbits saludables per a l’envelliment actiu i l’apoderament dels majors

Seguir hàbits saludables per a l’envelliment actiu són clau per arribar a la vellesa en bon estat.
El pas dels anys va associat, irremeiablement, amb la deterioració progressiva (física i cognitiva) del cos. Aquesta situació suposa que, en major o menor mesura, el grau de dependència de les persones ancianes anirà en augment, i les limitacions per a seguir amb les activitats quotidianes també es veuran incrementades. Aquesta realitat pot empènyer als majors a una època de passivitat i sedentarisme, molt nociu per a la salut i diametralment oposat a un envelliment actiu.

 

Stop al sedentarisme

El sedentarisme és un estil de vida, marcat per un nivell d’activitat i moviment reduït, que pot implicar molts problemes de salut. Problemes que apareixen ja no sols durant la tercera edat, també durant la joventut o edat adulta, per la qual cosa canviar aquesta manera de concebre la vida és prioritari. Però ja en plena vellesa, és important esforçar-se a sortir de l’àrea de confort i trobar altres fonts de motivació.

Per a garantir una vellesa digna, activa i positiva, és molt important abandonar aquests hàbits que poden ser molt contraproduents per a les persones majors i abraçar un estil de vida saludable. Més enllà de tenir una dieta rica i equilibrada, és molt important mantenir una rutina activa, amb exercicis i activitats físiques, i mentals, que són el primer pas per a tenir un envelliment de qualitat i aprofitar al màxim totes les etapes de la vida.

 

Exercitar el cos

Amb l’objectiu de serguir hàbits saludables per a l’envelliment actiu, augmentar el moviment amb unes certes activitats i exercicis, és la millor manera de fer-ho. Establir una rutina efectiva, d’acord amb la cuidadora o persona que s’encarregui de fer costat al major, amb exercicis que estimulin aquesta activitat és prioritari.

Exercicis com passejar, fer esquats, moviment de braços, etc. són molt beneficiosos per a la salut i, sempre que es facin atenent les possibilitats de cadascun, poden reportar notables millores pel que fa a mobilitat i qualitat de vida. A més, es tracten d’activitats que perfectament es poden realitzar a casa, o al carrer, sense necessitat de despesa econòmica o una infraestructura determinada. Fets que faciliten la possibilitat de dur a terme aquests exercicis físics. Pedra angular per a aconseguir un envelliment actiu.

 

Exercitar la ment

Associar el cos i la ment és l’única manera d’entendre la vellesa. Tan important és estimular el cos amb exercicis, i algunes pautes beneficioses, com a necessari és estimular el cap. Amb la finalitat de potenciar cognitivament el cos per a no perdre unes certes habilitats i encarar aquesta etapa d’una manera plenament activa.

Hi ha moltes maneres de tractar d’incrementar la capacitat cognitiva d’una persona major, exercicis per a provocar una concentració superior i, al seu torn, buscar la potenciació de la memòria. Incitar a l’ancià a recordar unes certes coses, passatges del seu passat més llunyà o del seu passat més pròxim, recordar què s’ha menjat, quines activitats s’han realitzat al llarg del dia, etc.

El més important és buscar, sense generar frustració, que s’apliquin i es concentrin per a tractar de respondre a les preguntes que se’ls vagi plantejant. Petits reptes que aconseguiran estimular tant cognitivament, com anímicament, als majors.

 

Claus per seguir hàbits saludables per a l’envelliment actiu

Dieta rica, satisfacció personal i activitat regular
El procés d’optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen” és, segons l’OMS, l’envelliment actiu. Pel que existeixen moltes variables a tenir en compte per a aconseguir aquest grau de benestar en la tercera edat.

En resum, no es pot concebre una satisfacció plena sense l’adequació transversal d’hàbits saludables que desencadenaran en l’envelliment actiu i en l’apoderament dels majors. Tenir una alimentació adequada, exercitar el cos i la ment i adoptar hàbits de vida saludables, són els principals reptes als quals han de fer front les persones que vulguin adoptar una nova manera de viure i envellir amb total dignitat.

Deixa un comentari