Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  General   /  La influència de les estacions en el nostre estat anímic

La influència de les estacions en el nostre estat anímic

Ha arribat la tardor i, pot ser, tu o algun dels teus familiars, es troba una mica més xafat i melangiós de l’habitual. Podria tenir-hi a veure el canvi d’estació? Les estacions i el nostre estat anímic tenen una relació innegable.

Fins i tot, si fem una cerca al nostre refranyer popular, podrem trobar analogies a aquest fet. A l’estiu tota cuca viu o dormir com una marmota, fan referència a l’activació pròpia de les estacions de més sol i a la hibernació relativa als períodes de fred.  Aquesta disminució o augment d’energia podria tenir una explicació científica?

L’ànim i el canvi d’estació

Les condicions climàtiques i les hores de llum tenen una gran influència sobre el nostre estat emocional i psicològic, tinguem l’edat que tinguem. Però com i perquè influeixen aquests canvis en les nostres emocions?
Les estacions de l’any que ofereixen més hores de sol (primavera i estiu), ens fan sentir millor i ens exalten mentre que, amb la disminució de la llum diürna i l’augment d’hores de foscor (tardor i hivern), acostumem a sentir-nos més abatuts. És freqüent que, amb una menor presència de llum, hi hagi un augment de símptomes depressius com són: cansament, apatia, pessimisme i pèrdua d’energia, entre d’altres.
El canvi d’estació comporta una alteració en els processos hormonals que afecten el son, l’energia i l’estat d’ànim. Això pot arribar a ocasionar tendències depressives o, en els casos més greus, un trastorn afectiu estacional.

Les hormones i el canvi d’estació.

La disminució de la llum insereix, directament, en la segregació de certes hormones com és el cas de la serotonina i la melatonina.
La primera d’aquestes (serotonina) augmenta a l’estar exposats a la llum solar i ens aporta una millora del benestar psicològic. La melatonina, d’altra banda, apareix quan es fa fosc per tal de regular el cicle de son. Per aquest motiu, durant els mesos de menys llum, pot existir un augment considerable dels nivells de melatonina i una disminució de serotonina que podria derivar en un desequilibri que ens faci sentir més xafats del normal.

Què fer per alleugerar els símptomes de l’arribada de la tardor

Tot i que aquests canvis en l’estat anímic propis de la tardor, els pateix tothom, hi ha qui els supera de manera més senzilla. A continuació et deixem algun consell per amainar aquests símptomes:

  1. Adapta el temps de descans amb relació a la pujada de producció de melatonina i les hores de foscor.
  2. Realitza esport i exercici físic de manera regular, així fomentaràs l’augment de serotonina i endorfines i la sensació de benestar i felicitat.
  3. Menja fruites i verdures de temporada riques en vitamina B i proteïnes per a mantenir-te saludable.
  4. No t’oblidis de gaudir de la tardor! Aquesta ens porta aliments i paisatges incomparables. Planifica activitats de lleure acord amb aquesta estació com podrien ser excursions o activitats d’interior (cinema, museus, etc.) però no et quedis parat sense fer res!

La tardor al Sagrat Cor

Procura que els teus familiars més vulnerables també gaudeixin d’aquesta estació i recorda que l’oferta d’oci, salut i entreteniment que oferim al centre de dia del Sagrat Cor pot ser una bona solució per aquelles persones grans que volen sentir-se actives i compartir moments de tertúlia i relacions socials durant el dia, però que prefereixen continuar vivint a casa seva.
Des del Sagrat Cor tenim especial atenció a aquest tipus de símptomes estacionals i procurem que els nostres residents es mantinguin actius i animats sigui l’època de l’any que sigui.
Oferim activitats adequades a cada estació, proporcionem aliments de temporada que vagin acord amb aquestes necessitats estacionals i ajudin a sobreposar els símptomes propis de cadascuna d’elles i contribuïm a fer que sortir a l’exterior a prendre una estoneta el sol i sentir la brisa a la pell, formi part de la seva rutina habitual dins del centre.

Ara que ja coneixes la influència de les estacions en el nostre estat anímic, supera la tardor de la millor manera i gaudeix dels seus colors, aromes i sabors! Benvinguda tardor, t’esperàvem!

 

Deixa un comentari