Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  L’alzheimer. Detecció, causes i exercicis
L'alzheimer

L’alzheimer. Detecció, causes i exercicis

Temps enrere us vàrem mencionar 10 senyals que podien ser símptomes d’alzheimer, però avui, ens endinsarem un xic més en el tema:

L’alzheimer es tracta d’una alteració neurodegenerativa primària que normalment apareix a partir dels 60 anys, encara que es pot donar el cas de què sorgeixi en gent més jove. Quan una persona te alzheimer, pateix canvis microscòpics en el teixit de parts del cervell i una pèrdua progressiva de l’acetilcolina, una substància química vital pel funcionament cerebral que fa que les cèl·lules nervioses es puguin comunicar entre elles i a més a més, està implicada en l’aprenentatge, memòria i pensament.

És molt difícil determinar qui desenvoluparà aquesta malaltia, ja que intervenen múltiples factors. Alguns elements que afavoreixen l’aparició d’aquesta malaltia són:

-L’edat. L’edat mitjana és de 80 anys.

-Herència. És una malaltia que es transmet genèticament (1% dels casos)

-Factors genètics. Mutacions en el gen de la proteïna precursora d’amiloide (APP), o en les presenilines 1 i 2. També es pot associar amb mutacions en el gen de la apolipoproteina E implicada en el transport i eliminació del colesterol.

-Factors mediambientals. El tabac és un factor de risc, igualment que les dietes grasses.

Com hem dit, els records de la persona aniran desapareixent, però podem ajudar a estimular la seva memòria. A continuació proposarem diferents activitats:

Per a la memòria immediata:

Repetició de paraules, repetició d’allò que estigui llegint o estigui mirant a la televisió.

Per a la memòria a curt termini:

-Jocs especialitzats a treballar la memòria, com el famós “Memory”, llegir notícies o veure-les en la televisió i fer-li preguntes al respecte…

Per a la memòria a llarg termini:

-Recollida de dades personals (nom, cognoms, direcció…), records biogràfics, records mitjançant objectes amb valor sentimental

També és important treballar el llenguatge, i tindrem la possibilitat d’aprofitar moments quotidians:

Dir els mesos, estacions o dies de la setmana, evocar sèries numèriques, nomenar objectes que apareixen en les fotografies, fer categories de paraules

Mantenir conversacions sobre temes que li interessin i el motivin, mostrar-li fotografies o dibuixos i demanar-los què veuen, una descripció.

Donar-li ordres i que les realitzi, utilitzar també el llenguatge no verbal per ajudar-lo comprendre les ordres.

Fer exercicis de lectura i escriptura

Però recorda que per més informació podeu contactar amb els nostres especialistes i demanar els consells i tractaments pertinents

Deixa un comentari