Sagrat Cor Residència per a gent gran i Centre de Dia logo color

Sagrat Cor és una residència per a gent gran amb 81 places àmplies, amb habitació individual, i centre de dia amb 12 places més situada a Banyoles.

Ens trobaràs al centre de Banyoles, a 10 minuts de Girona i 30 minuts d’Olot.

Informació de contacte
Segueix-nos:
Torna al menú

Sagrat Cor

  /  Consells   /  Salut i hidratació en la gent gran

Salut i hidratació en la gent gran

Seguir uns bons hàbits d’hidratació en la gent gran és fonamental per a la seva salut i benestar. I més si tenim en compte que aquest col·lectiu té més risc de deshidratació, un dels motius més habituals d’hospitalització de la gent gran.

Per això és molt important beure sovint i en petites quantitats. Podem beure aigua, sucs, brous, làctics, infusions o prendre gelatines. I, sobretot, evitar les begudes alcohòliques.

 

De vegades no es té sensació de set, per això cal acostumar-se a beure amb freqüència i en petites quantitats. Molt especialment quan fa calor. A més, també és important consumir aliments rics en aigua com fruites, hortalisses i verdures.

Però també hem de tenir en compte l’estat del nostre espai. Si mantenim els espais ventilats i evitem l’exposició solar a les hores de més calor o fer activitat física intensa quan faci molta calor també pot ajudar a prevenir un estat de deshidratació.

 

Les problemàtiques de la calor

La calor excessiva pot suposar un perill per a la salut. Les temperatures molt elevades impliquen un augment de la calor corporal, la qual cosa produeix la pèrdua de líquids i sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) tan necessàries per a l’organisme.

Donat que aquest fet pot generar deshidratació i esgotament, i agreujar una malaltia crònica, cal prevenir-ho. Com ho fem?

Primer cal protegir-se del sol i la calor, evitant sortir a les hores de més intensitat.

A casa, és convenient refrescar l’ambient obrint finestres durant el final de la tarda o a primeres hores del matí. Utilitzar durant el dia ventiladors mecànics o aire condicionat. Refrescar-se amb aigua o tovalloles mullades. Quan sortim al carrer, utilitzar gorra i roba lleugera de cotó i colors clars. Evitar duu roba ajustada. Beure aigua i caminar a l’ombra.

Sempre que sigui possible, també és convenient evitar fer trajectes en cotxe a les hores de més calor.

 

hidratació en la gent gran

Què fer en casos greus de deshidratació?

Tot i estar hidratat ens podem trobar que algun resident pateixi una lipotímia o deshidratació per diversos motius patològics (diarrees, per exemple, o altres motius).

El personal mèdic o infermeria de la residència valoraran  la necessitat de posar sueroteràpia intravenosa al mateix centre per restaurar la pèrdua de líquid extracel·lular amb la finalitat de rehidratar al pacient de manera ràpida.

 

 

Avantatges de subministrar remeis per a millorar la hidratació en la gent gran a la mateixa residència

  • Afavoreix la correcció d’alteracions electrolítiques.
  • Afavoreix la tolerància oral precoç.
  • Redueix el temps d’estat greu.
  • Simplicitat en la preparació.

 

 

Vistes i repassades les causes i les problemàtiques que poden desencadenar una mala hidratació. Volem recordar que al Sagrat Cor vetllem per tal que tots els nostres residents segueixin una correcta pauta d’hidratació. És molt important que els usuaris beguin aigua recurrentment, encara que no tinguin set. I, a més, en diversos moments del dia se’ls ofereix la possibilitat de prendre un suc o de menjar una gelatina.

Deixa un comentari